Willem Vermeend – Verwarring in het land van Henk & Ingrid

foto(10)Onlangs zag ik dit boek liggen in een zoek-uit-doos bij de aanbiedingen sectie van een boekenwinkel. Wekte dit boek geen interesse meer omdat de hype Henk & Ingrid was verdwenen of had de schrijver geflopt?

Henk & Ingrid zijn inderdaad een tijdje uit het mediabeeld geweest, maar na de aanwezige neonazi’s op PVV demonstratie van 21 september jl. vraagt men zich opnieuw af wie die Henk & Ingrid zijn [1]. Eerder heb ik een profielschets gemaakt en dit boek zit er niet veel naast [2]. Sinds kort accepteert de media dat kennelijk ook Adolf & Eva zich mogen schuilen onder de vleugels van Wilders.

Vermeend gaat niet in op dat laatste, omdat hij voornamelijk een schets geeft van Wilders’ schade aan het economische klimaat in Nederland. Door hem zouden we nu onze tolerante imago hebben ingewisseld voor een land dat niets te maken wil hebben met buitenlanders. Bovendien zou de gedachte van Henk & Ingrid van een terugkeer naar de gulden funest zijn voor Nederland. “Export is de motor van de Nederlandse economie”, anti-buitenlanders en anti-EU tendensen zouden ervoor zorgen dat Nederland niet meer aantrekkelijk wordt voor  investeerders. Dit zou ten koste kunnen gaan van vele banen. Verder verwijst hij in zijn boek naar de gevaren van bezuinigingen op onderwijs, maar lijkt tegelijkertijd te pleiten voor verdere privatisering van bijvoorbeeld zorgsector. We zouden meer moeten investeren in technische opleidingen en ons moeten richten op digitalisering van zorg.

Het meest interessante in dit boek is niet alleen zijn betoog over hoe imbeciel men is om Wilders te geloven, maar zet hij ook kanttekeningen in het gedrag van andere politieke partijen jegens Wilders. Hij bekritiseert Wilders’ positie als gedoogpartij en geeft aan hoe vooral PvdA en CDA hebben gefaald als het gaat om handelen met twee gezichten. ‘Links lullen en rechts vullen’ is de reden dat kiezers hun vertrouwen in de politiek hebben verloren en dat Wilders inmiddels vrijuit kan bazelen zonder zich zorgen te maken om zijn groeiende achterban.

Uiteraard is zijn boek geschreven vanuit een pro-kapitalistische bril, maar ben desondanks wel verbaasd over zijn uitgesproken kritiek jegens andere politieke partijen. Het is namelijk erg makkelijk om Wilders en zijn Henk & Ingrid te bekritiseren, maar het vergt meer wanneer je als ex-secretaris van Financiën en ex-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid durft aan te geven dat bezuinigingen meer schade aan Nederland zal berokkenen. Dat we in plaats daarvan moeten investeren in onderwijs en ondernemerschap is een gedachte die lijnrecht staat met zijn eigen voormalige partij (PvdA). [3]

Helaas kan ik niet vol lof spreken over dit boek, omdat ik vaak geen hoogte kreeg van zijn conclusies naar aanleiding van zijn scherpe analyses. Dit blijft een PvdA-syndroom ben ik bang. Toen ik las dat de crisis de schuld is van politiek en minder van banken, was hij mij even kwijt. Ook als hij heil ziet in flexibele arbeiders, privatisering van de zorg, aanpakken van onderwijs (t.b.v. het vormen van klerken voor het bedrijfsleven) is voor mij te rechts van het goede.

Wel geeft hij een heldere, vooral feitelijke, beschrijving van de politieke ontwikkelingen tot 2011. Nu begrijp ik waarom banken Griekenland graag willen houden in de EU en hoe de crisis in stand gehouden wordt door politici die geen radicale hervormingen durven te voeren uit angst voor verlies van electoraat. Dat we beter af zijn wanneer politici hun handen ervan afhouden heeft Krugman eens aangestipt en dat links al jaren stuitert om de gevaren van bezuinigingen wordt nauwelijks gehoord. [4]

Afijn, het is een prima boek voor allen die blindelings stemmen op PvdA of VVD om hun hypotheekrente te kunnen behouden en tegelijkertijd een sociaal masker denken te dragen. Het is een prima boek voor Henk & Ingrid die denken dat we Griekenland zo uit de EU kunnen gooien en veilig kunnen terugkeren naar het land van florijn, zonder ons zorgen te maken voor een toestroom van buitenlanders. Het is een prima boek voor hen die de afgelopen jaren in een roze cocon hebben geleefd omdat ze toch niet werden geraakt door de crisis en niet weten wat er gaande is op de wereld. En het is een prima boek voor economie dummy’s zoals ik om even een inleiding te krijgen in de economische toestand in EU, de euro en de rol van/voor Nederland hierin. Hoor je niet in het zojuist geschetste profiel, dan zou ik van dit boek afblijven.

[1] PVV demonstratie 21 september jl. http://www.youtube.com/watch?v=jC68UI6CZZM

[2] Profiling Henk & Ingrid. https://guheraslanoglu.wordpress.com/2012/05/15/profiling-henk-en-ingrid/

[3] Biografie Willem Vermeend. http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Vermeend

[4] Paul Krugman, The Tale of Two Flat Countries. http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/08/13/a-tale-of-two-flat-countries/?_r=0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s