Pussy Riot My Ass!

Therese Klok schreef onlangs een blog over de arrestatie en vervolging van de Rusische anarchistische punk-rockband Pussy Riot. Guher werd gegerepen door de stormvloed aan aandacht die de band naar zich toe trok in de internationale pers en op social media. Nu pakt zij haar digitale pen op en verwondert zich over de willekeur van de publieke opinie. Er zitten veel meer muzikanten vast vanwege hun politieke overtuigingen. Vaak brengen zij ook al langer door in gevangenschap. Toch haalt alleen Pussy Riot het nieuws…

Afgelopen tijd heb ik de Nederlandse jeugd nog nooit zo politiek bewust meegemaakt, want de drie meiden van punk-rock band Pussy Riot werden vastgezet voor het verstoren van een kathedraal en zongen anti-Poeting leuzen. Hun gevangenneming heeft op een protestactie tijdens Lowlands ruim 12.500 handtekeningen opgeleverd [1]. De boosheid van de Nederlandse jongeren is de Nederlandse samenleving absoluut niet ontgaan.

De reden dat de Nederlandse jongeren zich sympathiseren met Pussy Riot is – als ik het goed heb begrepen – kort gezegd om het feit dat de straf buiten proporties is. Ik zie allerlei argumenten voorbijkomen gericht op vrije meningsuiting. De meiden hebben kritiek geuit tegen Poetin en ondanks dat ze in de kathedraal hun protestactie hebben uitgevoerd, hebben ze verklaard dat ze niks tegen Christenen te hebben. Ze verklaarden dit vooral uit politieke motieven te hebben gedaan. Het lijkt dubieus wanneer een mede-bandlid vervolgens de volgende uitspraak doet: “I thought the church loved all its children, but it seems the church loves only those children who love Putin.”

Even samengevat: Pussy Riot is een anti-Poetin groepering, met een overduidelijk feministische boodschap gebaseerd op extreemlinkse opvattingen (lees de lyrics maar na). Hun politiek activisme zouden we hier in Nederland bestempelen als anarchistisch [2]. Inmiddels zijn de meiden op 17 augustus jl. veroordeeld tot 2 jaar strafkamp, waarna voorspelbaar genoeg de Russisch-orthodoxe kerk genade heeft gevraagd bij de autoriteiten [3]. Maar zoals een goed activist betaamd zijn de twee veroordeelde leden sinds 26 augustus op de vlucht geslagen voor de Russische autoriteiten [4]. Hieronder een kort fragment van het optreden van de meiden:

In Nederland heeft deze extreemlinkse, anarchistische actie 12.500 handtekening opgeleverd. Toen ik het nieuws zag over deze actie tijdens Lowlands, viel mijn mond open van verbazing over de betrokkenheid van de jongeren. Sinds wanneer is de Nederlandse jeugd zo politiek bewust geworden? Of kwam het door het bier dat ze zo losjes genoeg maakte om maar even een handtekening te plaatsen? Waar waren die 12.500 jongeren toen er vorig jaar op het Malieveld werd gedemonstreerd tegen de langstudeerboete [5]? Wat is er veranderd sinds die keer dat een stel anarchisten die (wel) voor een overheidsgebouw demonstreerden met 50 man, werden weggeslagen met politieknuppels en niemand iets kon schelen? Waarom werd deze groep studenten bekritiseerd door hun mede-studenten om hun extreem radicaal linkse gedrag? Waar zijn onze stoere, roekeloze, maar vooral kritische punk-bands gebleven?Waarom kon ik nog geen 50 handtekeningen verzamelen op de Erasmus Universiteit Rotterdam toen Tariq Ramadan, een hoogleraar die nota bene tegelijkertijd was verbonden aan Oxford, werd ontslagen om een compleet onbenullige reden [6]? Waar waren die zogenaamde verdedigers van de vrijheid van meningsuiting destijds?

Toen de Nederlandse universiteiten werden bezet door diezelfde linkse rakkers, wellicht nog minder wild dan Pussy Riot, kwamen hooguit 300 jonge studenten op af. Waar waren die 12.500 jongeren toen? Of geldt onze sympathie enkel wanneer het gaat om ‘anti-westerse’ landen als Rusland? Of is het alleen maar omdat Pussy Riot verdomd goede muziek kan maken en de leden van AFA enkel kunnen stinken [7]?

Ik heb nog wel even snel een kort lijstje gemaakt (voor de echte geïnteresseerden) van een aantal muziekanten die momenteel vastzitten of hebben vastgezeten in 2011/12.  Zij kwamen in de gevangenis terecht omdat ze net iets te kritisch waren in hun handelen. Daar ging de publieke aandacht in Nederland – jammer genoeg – niet zo massaal naar uit:

Marokko – 11 mei 2012 – Mouad Belghouat “al-Haqed” is in hechtenis sinds 29 maart 2012 om zijn liedje “Kilab ed-Dowla” waarin hij kritiek uit tegen corrupte politie [8].

Azerbaijan – 21 maart 2012 – Jamal Ali en Natig Kamilov, twee bandleden van Bulistan, onlangs gearresteerd en mishandeld door de politie, tijdens een vreedzame demonstratie [9].

Angola – 7 maart 2012 – 17 rappers zijn gevangengenomen omdat ze de intentie hadden deel te nemen aan een anti-overheid bijeenkomst [10].

Vietnam – 23 december 2011 – Vo Minh Tri “Viet Khang” gearresteerd wegens kritiek tegen de overheid [11].

Congo – 9 december 2011 – sinds de aankondiging van Joseph Kabila als president van Congo zijn minstens 24 mensen, vermoord door de veiligheidsdienst, bestaande uit merendeel opponenten en een muzikant die niet eens politiek actief was [12].

Vietnam – 19 september 2011 – Tran Vu Anh Binh “Hoang Nhat Thong” gearresteerd op onduidelijke gronden [13].

Libanon – juli 2011 – Zeid Hamdan werd vastgehouden omdat hij de Libanese president zou hebben zwartgemaakt. Hij zou gezongen hebben dat de president naar huis moest gaan.[14]

Om maar even aan te geven dat Pussy Riot actie net zo hypocriet is als Kony2012 [15], waar we eerder over schreven [16]. Verschil is dat we wellicht nog wel van Pussy Riot kunnen genieten tijdens Lowlands 2013. Net als Kony2012 is Pussy Riot-propaganda een manier om, in de woorden van journalist Vadim Nikitin: “het in diskrediet brengen van een van de geopolitieke vijanden van de VS” [17]. Ik vind het hypocriet om steun te betuigen tegenover een overduidelijk anti-kapitalistische, anarchistische, feministische groep duizenden kilometers verderop, maar vervolgens in je eigen land dergelijke groepen en acties streng af te keuren en te bestempelen als radicaal of tuig. Want zo goed hebben we het ook niet in Nederland, als het gaat om vrije meningsuiting. Kan me namelijk nog heel goed de beelden herinneren hoe Quinsy Gario vorig jaar werd afgevoerd door agenten terwijl de voorbijgangers ongestoord bleven genieten van hun pepernoten [18]. Hoe hypocriet is dat? Ik vraag me sterk af of die 12.500 handtekeningen werkelijk staan voor:

Get out in the street
and live on the Red Square.
Show the liberty
of the wrath of the citizen

-Pussy Riot-

reeds gepubliceerd op MultiMediaMobsters d.d. 28 augustus 2012

http://www.multimediamobsters.nl/category/media/gastmobsters/guhers-breekijzer/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s