Profiling Henk en Ingrid

Henk en Ingrid behoren tot de 15.45% van de Nederlandse stemmers die sinds de verkiezingen in 2010 in Wilders gelooft(1). Nu de PVV in de peilingen inmiddels is gezakt, is de kans ongeveer 50% dat Henk en Ingrid denken dat Wilders nog steeds de minister president is (2). De komende verkiezingen zullen uitwijzen of hij het ook blijft. Hij heeft ten slotte zijn rug rechtgehouden en is uit het kabinet gestapt. Hij zag de tirannie van de 3%-begrotingsnorm uit Brussel niet meer zitten, een motie die hij nota bene zelf heeft ingediend en ondertekend. Het is maar dat je het weet (3).

De stereotypes Henk en Ingrid zijn verder tussen de 30 en 45 jaar oud en zijn de trotse bezitters van het Arische bloed dat deze Limburgers kennelijk van de Spanjaarden hebben geërfd (4). Een ander niet te vergeten belangrijk feitje is dat de eerste bewoners van Limburg Neanderthalers zijn geweest (5). Wist je dat Neanderthalers, niet de directe voorouders van de moderne mens, zijn uitgestorven wegens hun individualistische cultuur? Ze hadden namelijk geen behoefte aan voortplanting, terwijl de moderne mens eerder seksueel volwassen werd met meer nakomelingen. Kennelijk hangt deze levensstijl nog in de lucht, want volgens de geboortecijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek scoort de provincie ‘Henk en Ingrid’ het laagst vergeleken met de rest van het land (6).

Henk en Ingrid wonen dus in de provincie Limburg, maar zouden het niet erg vinden om eventueel naar Almere te verhuizen. Nu de PVV ook daar de meeste stemmen heeft behaald, heeft de stad Almere een mooie allochtoon-proof toekomst voor de boeg. Henk en Ingrid zijn verder werkloos en zitten in de ziektewet, maar beseffen heel goed dat het de Polen zijn die de provincie Limburg en de stad Almere bezetten. In de sectoren waar Henk en Ingrid vooral werkzaam zijn, zoals de (tuin)bouwsector, worden de banen ingepikt door de Polen. Ondanks dat uit onderzoek van criminoloog Dirk Korf blijkt dat Polen bijvoorbeeld een ‘Polendorp’ hebben in Laarbrugh, ongeveer 104 km van Almere en 185 km van Venlo, garandeert Wilders Henk en Ingrid dat de 675 Polen die in 2008 nog in Almere woonden zich nu waarschijnlijk vermenigvuldigd hebben en tenminste een leger van 1 miljoen man sterk hebben opgetuigd (7). Zoals dat ook bij de Turken het geval was. Hebben we dan niets geleerd van de massa immigratie in onze recente geschiedenis?

Ook vinden Henk en Ingrid het vast ontzettend vervelend dat zij de capaciteit niet te hebben om een Pool te herkennen. Ze zijn immers allemaal blank. Maar goed, er zijn nog altijd genoeg Marokkaanse straatschoffies met kopvodden te vinden die Henk en Ingrid wel kunnen signaleren. Ook al zegt Wilders dat hij niet tegen moslims is, maar eerder tegen de islam, zijn het wel de moslims die moeten opdraaien voor het dragen van kopvodden. Als ze hun eigen taal willen blijven spreken in de trein, moeten ze ook gewoon belasting betalen voor hun vodden. Een extreem gedachtegoed aanhangen is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid.

Kortom, alle ellende is begonnen toen de eerste generatie allochtonen niet de Nederlandse taal wilde leren, wat pas veertig jaar na migratie werd verplicht. Dat daardoor moslims zijn geradicaliseerd is Henk en Ingrid ook niet ontgaan. Dat terroristische aanvallen in Nederland in de afgelopen tien jaar vaker door blanke Nederlanders zijn gepleegd dan door moslims, doet er verder niet toe (8).

Tot slot: de economische crisis waarbij Henk en Ingrid de eigen AOW moeten inleveren, is de schuld van de allochtonen, de Polen en sinds kort natuurlijk ook de Grieken. Henk en Ingrid weten heel goed dat de banken de oorzaak zijn geweest voor het ontstaan van de crisis. En wat dacht je van hun eigen consumptiedrang? In de schulden, hoge hypotheek en een leuk overgeprijsd rijtjeshuis, gewoon omdat het kan? Maar de oplossing moet wel realistisch blijven natuurlijk. Daarom hadden Henk en Ingrid er totaal geen moeite mee toen Wilders de AOW heeft ingeleverd, één dag na gekozen te zijn. Henk en Ingrid zijn gefascineerd door de manier waarop Wilders minstens 60 punten van zijn verkiezingsprogramma heeft ingeleverd en toch zijn rug recht heeft weten te houden (9). Dat moet een man van zijn woord zijn. Des te meer reden om weer op hem te stemmen, toch?

Niet getreurd als je als PVV stemmer niet voldoet aan het bovenstaande profiel. Zaken als stopzetten van de ontwikkelingshulp, opheffen van België, MeinKampf in plaats van Koran zijn essentiële vraagstukken waar Henk en Ingrid zich ook regelmatig mee bezighouden. Sommigen verklaren de nu nog trouwe Henk en Ingrid ontoerekeningsvatbaar (10), maar anderen vinden dat de Wilders stemmer steeds meer ‘normaliseert’ (11). Daarom denk ik niet dat je allerlei ziektebeelden over één kam moet scheren. Zo ook niet beweren dat alle Limburgers PVV stemmers zijn, of dat alle moslims extremisten zijn, of dat de crisis in stand gehouden wordt door het gebrekkig Nederlands van de 70 jaar oude Turk, of dat alle hoofddoekdragers terroristen zijn, of dat de Polen onze banen inpikken. Dan zouden we ons namelijk schuldig maken aan het Wilders-syndroom, met alle gevolgen van dien. Binnen de criminologie heet dat labelling en stereotypering (12). Maar ook de overheid raakt opgewonden wanneer de term ethnic profiling voorbij komt, ondanks dat geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit een effectief methode is in criminaliteit- en terrorismebestrijding (13). Waarom dat zo is in legt professor Frank Bovenkerk haarfijn uit in zijn boek Wie is de terrorist? (14):

“Het profiel zoekt naar iets dat niet bestaat

Problemen in validiteit: (i) er worden verkeerde indicatoren gebruikt, (ii) er wordt onoordeelkundig gesignaleerd, (iii)de zoekcriteria zijn te precies en (iv)de zoekcriteria zijn juist niet precies genoeg

De methode houdt onvoldoende rekening met neutraliserende reacties

Het zoeken betreft kenmerken die zichzelf al overleefd hebben

Er bestaat te weinig aandacht voor contraire bijverschijnselen”

Als deze falende systematiek in beleid en maatschappelijke discours zich blijft aanhouden en men Wilders’spondylose blijft sussen met pijnstillers, zullen we over 50 jaar nog eens terugkijken naar de verkiezingen van 2012 en denken: had die het maar naar zijn zin bij de Ziekenfondsraad en de Sociale Verzekeringsbank waar hij als jurist werkte. Net als hoe we nu denken over Hitler’s weigering tot de kunstacademie in september 1907. Nog even voor de duidelijkheid: ik heb niets tegen Henk en Ingrid, ik hou alleen niet van fascisme.

 

reeds gepubliceerd op MultiMediaMobsters d.d. 15 mei 2012

http://www.multimediamobsters.nl/category/media/gastmobsters/guhers-breekijzer/

 

One thought on “Profiling Henk en Ingrid

  1. Pingback: Willem Vermeend – Verwarring in het land van Henk & Ingrid | guheraslanoglu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s