Safaritour door Ghetto! Voor maar 5 euro!

Wanneer ik denk dat we niet dieper kunnen zinken, word ik verrast dooreen stel naïevelingen, die het voor elkaar krijgen een stap verder te gaan. De bijna (ten onrechte) door de overheid leeggezogen kunst en cultuur subsidie werd deze keer verspild aan een fietstocht in Rotterdam Zuid. Woensdag 18 april organiseerden ART.1 en – tot mijn verbazing – de Unie, een fietstocht die begon bij Hogeschool InHolland en eindigde bij het Speeltuinvereniging op het Afrikaanderplein. Ik zal geen betoog houden over bezuinigingen, of de vraag in hoeverre dit onder “art” valt. Deze keer ga ik het hebben over racistische initiatieven die zich profileren als ‘sociaal’ of ‘links’ of ‘multiculti’, maar in werkelijkheid hier verre van staan.

In het eerste deel van het tweeluik op 22 november jl. heeft Herman Meijer (oud-wethouder Rotterdam) in zijn inleiding kennelijk aangegeven dat het probleem van Rotterdam-Zuid geconserveerd wordt door een voortdurende scheidslijn van noord/zuid.(1)Anderzijds vond hij het opmerkelijk dat er zo weinig aandacht was voor de zelforganiserende kracht van bevolking op Zuid zelf. Naar aanleiding hiervan kwam een discussie en besloten een aantal initiatiefnemers om deze problematische grens – onder het genot van een borrel – zelf maar eens te verkennen. Verpakt in een mooi sociaal, (Multi-)cultureel, kunstzinnig verhaaltje konden ze voor 5 euro pp. een goedkoop safari tour houden in Rotterdam Zuid. Nee, dit keer niet geïnspireerd door een historicus, kunstenaar, revolutionair, econoom of filosoof. Maar simpelweg de welkomsttekst van Apenheul! Oordeel zelf:

“De fietstocht start in de kantine van de Hogeschool Rotterdam waar we een prachtig uitzicht hebben op zowel Rotterdam als op een toekomstige generatie Rotterdamse professionals. Marieke Küttschreutter zal als voorbereiding op de fietstocht een introductie geven op welke manieren wij kunnen kijken en observeren. We gaan op pad door Zuid met een aantal kenners om met eigen ogen te zien hoe mooi, wispelturig, rauw, oud, rustig, heftig, jong, groen, arm en rijk Rotterdam Zuid is. De tocht eindigt na een ronde van zo’n twee uur met een borrel in de kantine van de Speeltuinvereniging op het Afrikaanderplein. Hier wisselen we tot ongeveer 18u ervaringen uit en praten we over Rotterdam Zuid…”

Oftewel…

“In [Apenheul] Rotterdam, het eigenzinnige en wereldberoemde dierenpark in [Apeldoorn] Rotterdam-Zuid, beleef je een fantastisch dagje uit. Je maakt er op een indringende en verrassende manier kennis met apen. In de ruime, groene leefgebieden van de apen ben je te gast tússen de loslopende apen. Ze klimmen in de takken boven je hoofd en klauteren ineens pal voor je neus. De apen in [Apenheul] Rotterdam Zuid  zijn de ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Op deze manier proberen we de liefde voor de natuur cultuur over te dragen. Tussen de loslopende apen beleef je een uniek dagje uit met bijzondere ontmoetingen!”

Mensen in Rotterdam Zuid zijn om te beginnen geen dieren en dienen ook niet als zodanig behandeld of gezien te worden. Niemand zit te wachten op een stel betweters, die in groepsverband (ultieme verdedigingsmechanisme in de natuur) een safari trip door hun wijk houden. Dit is een regelrechte belediging voor de bewoners van Zuid, maar bovenal a-sociaal, hypocriet, lomp, populistisch en racistisch!

Ook het “genital mutilation cake”- actie van de Zweedse minister van Cultuur past precies in dit plaatje. Prachtige kritiek van Kitimbi Sabuni (woordvoerder African-Swedish Foundation) legt de vinger op de zere plek:

“To participate in a racist manifestation masquerading as art is totally over the line and can only be interpreted as the culture minister supporting the Moderna Museet’s racist prank”.

Vast de goede intenties gehad, maar vergezocht? Nee, ze hebben er gewoon niet over nagedacht. De overheid, de subsidie verstrekkers, de twee organisaties, de projectmanagers, de kunstenaars, de promotors, de deelnemers. Het doel van het safari-initiatief was om anderen kennis te laten maken met Rotterdam Zuid, met andere woorden: de negatieve beeldvorming proberen te veranderen. Ik vertrouw erop dat de deelnemers nu gerust zijn dat Rotterdam Zuid toch maar anders uitziet dan het beeld die zij hadden van de ghetto’s in Harlem en LA.  Maar hoe zit het dan met de perceptie van de bewoners zelf? Hoe zou ik me voelen als een stel dwazen mijn wijk, die constant negatief onder de aandacht is (in de media), komen toeren op hun mooie fietsjes, tandpasta glimlachjes en borrels, terwijl ik probeer te ‘overleven’ in de realiteit van mijn achtergestelde situatie?

Door labelling van deze mensen als dierentuin-apen stimuleer je niets anders dan de verdere scheiding van groepen. Dergelijke collectieve stigmatisering van de wijk als getto is niet zozeer de oorzaak van bijvoorbeeld de delinquentie van de bewoners, ‘maar het gevoel altijd maar met argwaan en gebrek aan respect te worden bekeken en behandeld kan er wel toe leiden dat criminaliteitsremmende factoren (zoals het geloof en vertrouwen in de samenleving, en respect voor maatschappelijke normen en waarden) worden afgebroken.’ (Boek: Tegen de Regels, p.231) Een fietstochtje door een groepje hippelingen is eerder een bevestiging van dit feit en voer bij het rechtvaardigen en neutraliseren van het eigen (criminele) handelen.

Zelf heb ik niet deelgenomen aan de fietstocht, en ik hoop dat ze vol schaamte door de straten van Rotterdam Zuid hebben geslenterd in de regen. Een wijk verander je niet door er doorheen te fietsen. Zal ik maar de bijl aan het wortel leggen? Hierbij roep ik de bewoners van Kralingen op om woningruil te doen met de bewoners van Rotterdam-Zuid. Gratis met Rotterdampas! (eens kijken hoe sociaal we nu zijn!)

reeds gepubliceerd op MultiMediaMobsters d.d. 24 april 2012

http://www.multimediamobsters.nl/category/media/gastmobsters/guhers-breekijzer/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s