Het ultieme moederschap


Ondanks dat het een commerciele dag is geworden, net als de Valentijnsdag, denk ik dat het goed is om even stil te staan bij moederschap. Het is een van de meest zware, meest onderschatte ´beroepen´ in de wereld en onze maatschappij, maakt voor moeders het bijdragen aan de wereld van morgen niet makkelijker.

Net als het verhaal over de oorsprong van Moederdag, verschilt de datum van de viering per land. In Noorwegen is de tweede zondag van februari gereserveerd voor Moeder de Vrouw, terwijl in Armenië 7 april is verkozen. In Thailand staat de dag van mams op 12 augustus en in Indonesië op 8 december (1).

Het verhaal over de oorsprong verschilt dus ook. Thuis kreeg ik de Amerikaanse kerktraditie mee die sinds 1907 door Anna Jarvis is opgezet: een dochter die jaarlijks de tweede zondag van mei het graf van haar moeder bezocht en haar bloemen bracht. Maar ook de orgiastische rituelen die afstammen van verering van de moeder van alle goden, Rhea uit de Griekse mythologie, vinden hun oorsprong in een Moederdag mythe. Deze godin gaf haar man Kronos zacht klei te eten en verborg haar kind, Zeus, in een grot zodat Kronos Zeus niet zou opeten. Je eigen leven riskeren en opofferen voor je kind komt vaak voor in mythologieën en religieuze verhalen en vele filosofen zijn gefascineerd door dit verschijnsel (2).

Ook bij het bestuderen van criminaliteit wordt vaak gewezen op de belangrijke rol die moeders spelen, hetzij als opvoeders, hetzij als criminelen.

In hun rol als opvoeder kunnen we denken aan het effect van leven in eenoudergezinnen, verslaafde moeders, tienermoederschap en kindermishandeling op de delinquente carriere van hun kind. We zagen al in de blog ‘Misdadige dametjes naar de top’ dat bij meisjescriminaliteit deze factoren in de opvoeding het risico vergroten dat zij het foute pad op gaan (3). Aan de economische oorzaken van deze risico’s schreef ik eerder een blog ‘Bezuinigingen: een knipoog naar de criminaliteit’, waarin aandacht is besteed aan de vraag hoe de maatschappij invloed kan hebben op moederschap en criminaliteit (4). In ‘Dear Mama‘ rapt 2pac over het eenoudergezin waarin hij opgroeide, de tienerzwangerschap van zijn moeder en hoe hij af en toe ontspoorde:

Bij crimineel gedrag als uiting van moederschap kunnen we bijvoorbeeld denken aan moeders die ter overleving prostitutie ingaan. Ondanks dat de stereotype prostituee moeder vaak een Bulgaar is, blijkt in Nederland dat ook Nigerianen een degelijk netwerk hebben in mensenhandel. Een van de voornaamste reden voor de gerekruteerde dames om prostitutie in te gaan is de zorg voor het gezin (5). Criminologe Dina Siegel gaf een in oktober 2011 een interessante presentatie over deze prostitutienetwerken, ook het achterlaten van de kinderen bij de grootouders in de zoektocht naar een beter toekomst komt hierin aan bod (6). Ook hier moet ik denken aan een videoclip die deze struggle verwoord en verbeeld; City High – What Would You Do?:

Een ander bijzonder fenomeen is het gezinsdrama, waarbij een ouder eerst de kinderen doodt voordat diegene zelfmoord pleegt. De Engelse algemene term is hiervoor ‘Homicide-Suicide’ en als het gaat om het doden van de eigen kinderen heet dat ‘filicide-suicide’ (7). Tussen 1992 tot 2006 waren in Nederland 106 moord-zelfmoorzaken waarbij 140 slachtoffers zijn gevallen. Het doden van kinderen vlak voor het plegen van zelfmoord is omdat oudrs hun kinderen zien als een verlengde van zichzelf; als de ouder heengaat, is het ‘natuurlijk’ dat ook haar/zijn kinderen meesterven. Voornaamste reden voor de ouder om de kinderen te vermoorden is het idee dat er niemand anders goed genoeg is om voor de kinderen te zorgen. Een goed voorbeeld hiervan is het gezinsdrama uit 2004 in Berghem. Een moeder is op zoek naar gemoedsrust en brengt zichzelf en haar drie kinderen om het leven. Haar kinderen sleept ze mee de dood in omdat ze hen bij zich wilde hebben (8). Een andere variant van het gezinsdrama is de poging om de partner te laten lijden door de gezamelijke kinderen te vermoorden. Dit wordt ook wel het ‘Medea Complex’ genoemd (9).

In het eerste geval gaat het om doorgeschoten ouderliefde en in het tweede geval jaloerse wraakgevoelens waar vrouwen bekend om staan. Desondanks zijn het vaker mannen die zich schuldig maken aan gezinsdrama’s dan vrouwen (10). De reden is vaak het verlies van een baan of een echtelijk conflict.

Vrouwen kiezen daarentegen eerder voor een crimineel pad om de kinderen te kunnen voorzien in hun behoeftes. De keuze voor criminaliteit heeft te maken met pure altruistische keuze die voortkomt uit ultieme moederliefde. De moeder die geen pad onbewandeld laat als het gaat om het welzijn van haar kinderen. Geen enkele wetgeving, maatschappelijke orde, waarden en normen kunnen haar ervan weerhouden om te kiezen voor de maag van haar kinderen. Die moeders die alles voor hun kinderen over hebben, beheersen de echte kunst van het moederschap.

Multimediamobsters.nl wenst alle moeders een fijne Moederdag toe!

Dit stuk is geschreven door Guher en bewerkt door Omri ter ere van Moederdag

reeds gepubliceerd op MultiMediaMobsters d.d. 13 mei 2012

http://www.multimediamobsters.nl/category/media/gastmobsters/guhers-breekijzer/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s